Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Båten är byggd i inplastad plywood – och snart är det premiär i vattnet. Ryktet säger att den är ”osänkbar”. Foto: Peter Osterberger/SVT

De bygger en unik segelbåt i Varberg: ”Den är osänkbar”

Uppdaterad
Publicerad

Ute på Getterön i Varberg är Föreningen allmogebåtar i sluttampen med att färdigställa sin unika segelbåt – en så kallad kullasnipa. Bygget har tagit två år och enligt arkitekten bakom båten är den osänkbar.

I stora drag handlar det om att kölen på båten fylls med vatten, något som Björn Haraldsson kallar för en pneumatisk köl.

– Den har ingen barlast i form av till exempel järn eller bly. Man pumpar i luft i kölen och trycker ut vattnet, på så sätt kan vikten på båten regleras, säger han.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

Byggd i inplastad plywood

I och med den här lösningen har själva bygget av båten blivit billigare. En annan kostnadsfaktor är också att båten är byggd i inplastat plywood – istället för trä.

– Jag skulle tro att den kostat cirka 50 000 kronor att bygga. Skulle man köpa en kostar det flera hundra tusen kronor, säger Göran Nordbladh som är föreningens grundare.

I klippet ovan berättar arkitekten Björn Haraldsson om tekniken bakom båten som sjösätts nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Hallands sommarturné

Mer i ämnet