Starta klippet för att höra Christel Carlsson, ordförande för Föreningens nordsvenska hästens halländska avdelning, berättar om läget för rasen nordsvensk brukshäst – som för bara tio år sedan var utrotningshotad. Foto: Privat

Christels kamp: Bevara den nordsvenska brukshästen

Publicerad

9 000. Ungefär så många nordsvenska brukshästar finns det i dag. För bara tio år sedan var rasen utrotningshotad, och om kulturarvet ska kunna bevaras måste det fortfarande födas fler nordsvenska hästar varje år. Det menar Föreningen nordsvenska hästen.

Den nordsvenska hästen är en av bara tre inhemska hästraser, de andra är gotlandsruss och svensk ardenner. De senaste tio åren har intresset för rasen ökat och ett avelsprogram ska se till att den svenska brukshästen finns kvar.

Christel Carlsson, ordförande för Föreningen nordsvenska hästens halländska avdelning, berättar mer om läget för hästrasen som för bara tio år sedan var utrotningshotad, i klippet.

Nordsvensk brukshäst

Föreningen Nordsvenska hästen uppskattar att det finns ungefär 9 000 nordsvenska brukshästar i landet. Dock är inte hästägare skyldiga att rapportera om hästar dör, vilket gör siffran ungefärlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.