Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bertil Gustavsson åkte till en strand i Laholm för att hämta delfinen Bonnie, som låg död. Under onsdagen ska delfinen vidare till Uppsala för obduktion. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Död delfin hittad på strand i Laholm – ovanligt fynd

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson hittade under tisdagskvällen en död delfin, uppspolad på stranden i närheten av Skummelövsstrand i Laholm. Nu ska det ovanliga fyndet skickas på obduktion hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

I klippet: Hör Bertil Gustavsson som tog hand om den döda delfinen i väntan på transport till SVA.

– Vi får in enstaka rapporter varje år, säger Elina Thorsson veterinär hos SVA.

När Bertil Gustavsson från Båstad fick höra talas om delfinen åkte han till  Skummeslövsstrand i Laholm och hämtade hem delfinen.

– Under tisdagen läste jag i en Facebook-chatt om att det låg en död delfin därute, jag kontaktade polis om detta och en person på Naturhistoriska i Stockholm som tyckte det lät udda.

Den döda delfinen som hittades i Laholm har nu fått namnet Bonnie, något som Bertil Gustavsson tycker är fint.

Extrainsatt möte på SVA

När det handlar om att förflytta döda delfinfynd är det okej så länge man gör det i samråd med SVA, polis och Naturhistoriska riksmuseet.

SVA höll under onsdagsförmiddagen ett extrainsatt möte eftersom fyndet är så pass ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.