Demonstranterna bildar klockanslaget 16:02 Foto: Marie Sjöberg

Demonstration för lika löner – ”Det går för långsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls en demonstration i Halmstad där deltagarna med vita papper bildade klockslaget 16:02 för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan könen. – Just nu jobbar kvinnor 58 minuter gratis varje dag, säger Ingegerd Sahlström som arrangerade.

16:02-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som jobbar för att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska försvinna. Löneskillnaden idag är tolv procent vilket omräknat i tid betyder att kvinnor jobbar gratis från och med 16:02.

– Det har minskat med två minuter sedan förra året. Det tar 25 år med den här takten innan vi kan säga att vi har lika lön hela dagen, säger Ingegerd Sahlström som är en av arrangörerna.

Vill ha förändring

Representanter från flera olika partier, fackförbund och kvinnororganisationer var på plats och den åttonde mars kommer rörelsen att ytterligare uppmärksamma frågan på Stadsbiblioteket i Halmstad. Enligt Ingegerd Sahlström handlar det om att fortsätta att trycka på för att få till en förändring.

– När man förhandlar och ska värdesätta arbete är det fortfarande mycket gammalt tänkande som finns kvar. Idag är man medveten om skillnaderna men det gäller att faktiskt göra någonting också, säger Ingegerd Sahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.