Dottern insjuknade i början av 2016, och vad det var som orsakade hennes tillstånd är inte helt klarlagt. Med hänsyn till dottern vill föräldrarna vara anonyma. Foto: SVT

Deras dotter insjuknade i uppgivenhetssyndrom: ”Orkade ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om behandlingen av barn med uppgivenhetssyndrom, så kallade apatiska barn, har intensifierats och diagnosen har ifrågasatts. Socialstyrelsen förväntas komma med nya riktlinjer för vården. SVT har mött en familj vars dotter insjuknade 2016.

– När vi åkte in till sjukhuset var hon så trött att vi fick bära henne. Hon tittade på mig och sa: “Mamma, nu orkar jag inte mer”, berättar flickans mamma.

Under våren 2016 slutar dottern att prata och är lealös i kroppen. När flickan läggs in på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är hon enligt föräldrarna livrädd för att bli frisk.

– Hon var jätterädd för att om hon gjorde saker, eller åt mat, så skulle vi tro att hon mådde bra och då skulle hon inte få det stödet hon behövde.

Med hänsyn till dottern vill föräldrarna vara anonyma. I klippet ovan berättar föräldrarna mer om situationen de genomlevt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.