Deromemordet ett ”parallellfall till Lindome”

Publicerad

På tisdagen friades två 14-åriga pojkar för mordet på en 65-årig man i Derome förra året. Trots att rätten konstaterade att någon av dem eller båda måste vara skyldiga. Nu dras paralleller till Lindomefallet.

– Det här är ju nästan ett parallellfall till Lindome. Det finns enskilda omständigheter som skiljer sig åt, men två personer inblandade som tänkbara gärningsmän, men det går inte att fastställa vem utav dem det är, säger Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt

Innebär det att man kan skylla på varandra och frias för mord?

– I det här fallet gör det det, säger Mats Sjösten.

Lindomefallet från 1990 är ett uppmärksammat rättsfall där två män blev friade från mordet på en 89-årig man i Lindome. Efteråt har det blivit ett juridiskt begrepp som används i fall där de åtalade skyller på varandra.

”Intressant och märkligt”

Madeleine Leijonhufvud som gjorde en utredning efter Lindome på regeringens uppdrag – uppmärksammade då att vi inte har någon civilkuragelag i Sverige. En sådan finns i Norge, där man har en skyldighet att ingripa för att hindra att någon skadas, om man kan göra det utan skada för sig själv.

– Det där är ju intressant och märkligt. Det tyder på att vi i Sverige har den inställningen att man kan strunta i att ingripa. Man kan sköta sig själv och inte lägga sig i. Men det här fallet kommer inte att aktualisera den frågan för det är inte så att en person kan hålla i en kniv och man kan påstå att den andra ska ingripa, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

I Deromefallet kunde inte rätten bevisa om någon någon av de två 14-åriga pojkarna, eller båda, var skyldiga.

– Det måste gå att bevisa att det var och en har gjort är ställt bortom rimligt tvivel, säger Madeleine Leijonhufvud.

Fria eller fälla

Mats Sjösten drar en parallell till om du satt i en tunnelbanevagn med två okända personer och en av dem blir mördad – och mördaren säger att det var du som gjorde det.

– Det blir rättegång, ni blir åtalade och skyller på varandra. Det finns ingen direkt bevisning som knyter er till mordet. Då är frågan; ska domstolen fria båda, eller fälla båda?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.