Att få tillbaka vild lax i Lagan är inga problem man bara öppna fiskvägar förbi kraftverken, men det kan ta tjugo år, säger Erik Petersson, professor i akvatisk ekologi.

”Det bästa för fisken hade varit att ta bort alla vattenkraft”

Uppdaterad
Publicerad

Det bästa för fisken hade varit att ta bort alla vattenkraft och återställa vattendraget. Men det behövs förstås också el, konstaterar fiskeprofessorn som följer diskussionerna vid Lagan med intresse.

Skulle det ens vara möjligt att få tillbaka den vilda laxen efter nästan hundra år?

– Ja, men det kommer inte ske över en natt.Men skulle krävas tre-fyra generationer av lax. Vi pratar om en tjugoårsperiod, säger Erik Petersson, professor i akvatisk ekologi vid SLU:s sötvattenslaboratorium i Stockholm.

Han tror att det finns alla möjligheter att hitta en gyllene medelväg där det går att gå alla parter mer eller mindre till mötes.

Det går att producera el och samtidigt öppna fiskvägar förbi vattenkraftverken så att en vild laxstam kan etablera sig.

– Det finns utvecklingsprojekt som pågår där man har andra turbiner där man mer kan ta mer hänsyn till både fisken och strömproduktionen. Det går att hitta vägar fram. Det är nog mer än fråga om vad man vill, säger Erik Petersson.

Det går också att blanda vildlax och odlad lax om man vill hålla uppe fångstmängderna.

– Det finns exempel där man har gjort det med gott resultat, bland annat i Dalälven, säger Erik Petersson.

Men han tror också att Lagan har en så hög potential som laxvatten att en vild laxstam på sikt till och med kan ge mer lax än vad odlingen i dag ger.

– Om man lyckas riktigt, riktigt bra med fiskvägar och habitatförbättrande åtgärder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.