Kraftverksdammarna vid kraftstationen i Laholm har sedan bygget runt 1930 varit ändstation för laxen som gått upp i Lagan.

Kraftbolaget: ”Vi har inga planer på att avveckla”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftbolaget Statkraft tar kravet om att riva kraftverksluckorna i Laholm med ro.

– Det är inte så enkelt som att bara riva, säger Per Nordlund på företaget.

Statkraft äger och driver 18 vattenkraftverk i Lagan. Och kraftstationen i Laholm är ett av de fem som producerar mest el per år.

Per Nordlund, senior rådgivare på Statkraft.

– Vi driver en verksamhet som vi har alla tillstånd för och vi följer dessa. Vi har inga planer på att avveckla. Det skulle minska vår produktion av förnybar el, säger Per Nordlund, senior rådgivare på Statkraft.

Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen ligger bakom namninsamlingen för att stänga kraftverket i Laholm och riva fördämningarna så att lax och annat djurliv kan passera som de gjorde innan kraftverken byggdes runt 1930-talet.

1 600 protester

Enligt initiativtagaren Per Ingvarsson har över 1 600 personer hittills skrivit under uppropet.

I förslaget ligger också att bygga fiskpassager förbi ytterligare två kraftverk längre upp i åsystemet – Karsefors och Skogaby.

– Vi har gjort några faunapassager på våra anläggningarna runt om i landet, och det är inte så enkelt som att bara sätta igång och gräva och tro att fisken ska ta sig förbi. Det är en stor process, säger Per Nordlund.

Kan komma skärpta krav i vår

Men kraftbolaget kan på sikt ändå tvingas till att på ett eller annat sätt släppa fisk och annat djurliv förbi kraftverken i framtiden. Under våren förväntas riksdagen ta ställning till en regeringsproposition om skärpta miljökrav för svenskt vattenkraft.

– Under en längre period kommer då alla svenska vattenkraftverk gås igenom och prövas på nytt så att villkoren anpassas till moderna tillstånd. Den processen är vi positiva till, men vad det kommer betyda i detalj vet vi inte förrän domarna är klara, säger Per Nordlund.

Som kompensation för att att kraftverken stoppar laxens väg driver Statkraft en laxodling i Laholm och sätter ut 90 000 laxsmolt per år i Lagan.  Detta är ett krav i de tillstånd som kraftbolaget har för att få driva vattenkraft i ån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.