Förskolechefen Jill Nielsen hoppas på att snabbt hitta en ny lokal för förskoleverksamheten efter branden i Rotorp i Halmstad. Foto: SVT

Det här händer med barnen efter förskolebranden

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen pågick krismöten och arbete för att hitta en ny lokal för barnen efter branden på Vårhems förskola i Rotorp i Halmstad. Förskolechefen berättar om att de har fått ett stort stöd från andra förskolor.

På förmiddagen höll Svenska kyrkan i Halmstad, som är huvudman för förskolan, ett krismöte där man diskuterade hur man nu ska lösa förskoleverksamheten. Det handlar om 30 barn som nu är i akut behov av en ny lokal.

Under måndagen är den tillfälliga lösningen att ha verksamheten i Halmstad församlings församlingshem, och nu handlar det om att hitta en mer långsiktig lösning.

– Vi har tittat på framtiden och hur vi tar hand om personal och barn terminen ut. Vi har kontakt med kommunen för att se om vi får hyra en tillfällig ersättningslokal fram till semestrarna så vi inte behöver flytta runt på personal och barn, säger säger Jill Nielsen, som är förskolechef.

Du säger ”om”, är det inte säkert att ni får någon lokal?

– Jag har det inte bekräftat, men det ser ljust ut och verkar som att vi kommer få låna lokaler ganska omgående.

När kan föräldrar och barn få besked?

– Någon gång runt lunch, så fort jag fått okej från kommunen kommer vi att skicka ut information via mejl och kontakta föräldrar så de vet var de ska ta vägen imorgon, säger Jill Nielsen.

Har fått stort stöd

Hon berättar att förskolan har fått väldigt mycket stöd från andra förskolor nu efter branden.

– Vi har ett starkt nätverk i Halmstad kommun, jag har fått otroligt mycket feedback och hjälp från både kommunala och fristående förskolor som vill erbjuda lokaler och stöttning och hjälp med material. Det är fantastiskt att det här nätverket finns. Det ställs på sin spets när det inträffar något sådant här.

Vad vill du säga till vårdnadshavare och till barnen?

– Jag hoppas på att kunna ge positiva besked och att vi kan landa i något terminen ut, tillsammans ska vi lösa det här.

Om själva byggnaden i Rotorp ska byggas upp igen har man ännu inte fattat något beslut om.

– Det är en fråga vi får ta ställning till tillsammans med försäkringsbolaget. Vi ska givetvis behålla förskoleverksamheten, men hur och var kan jag inte svara på i dagsläget. Nu är det akuta lösningar som gäller så tar vi framtiden sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.