Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket, berättar varför han tycker att Spenshult är en bra boendelösning. Foto: SVT

Migrationsverket: Spenshult är inte negativt för integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Spenshult berättar att de känner sig isolerade, men Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket, anser att asylboendet är en bra lösning. Hör honom berätta varför här.

Ungefär 500 personer bor på Spenshults asylboende, ungefär åtta kilometer från Oskarström i Halmstads kommun. Leila Muhsen Khlati är en av de boende, som berättar att hon känner sig isolerad och om hur svårt det kan vara att vänta på asylbesked.

SE MER: Asylsökande Leila: ”Vet inget om mitt öde”

Carl Hedberg är enhetschef på Migrationsverket och han menar istället att Spenshult är en bra boendelösning. Hör honom berätta varför i klippet ovan.

  • Ungefär 500 personer bor på Spenshult. Runt en femtedel är kvinnor och ett 20-tal av de boende är barn.
  • Boendet öppnade i september 2016.
  • Migrationsverket valde att öppna ett boende just i Halmstads kommun eftersom det ligger strategiskt mellan Malmö och Göteborg som är viktiga orter för Migrationsverket, och för att de gamla sjukhuslokalerna var passande att öppna ett boende i.
  • Majoriteten av de boende befinner sig i överklagandeprocess, det vill säga att de har fått ett eller flera avslag men har överklagat sitt beslut. Man kan överklaga två gånger. Ungefär 50 boende har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och ett fåtal boende har fått uppehållstillstånd.
  • 63 personer på Spenshult har bott i Sverige i fyra år eller mer. En av dessa väntar på sitt första besked från Migrationsverket, medan resterande befinner sig i överklagandeprocess eller liknande.
  • Spenshult är ett korridorsboende där det både finns rum med egen dusch och toalett och rum där man delar på toalett, boendet har gemensamma kök för de boende. De boende delar rum med mellan 2-6 personer i varje rum.

Källa: Migrationsverket

Sveriges största asylboenden*

  • Restad Gård, Vänersborg: 775 platser
  • Spenshult, Halmstad: 594 platser
  • Nordkalotten, Luleå: 400 platser (under avveckling)
  • Soludden, Härnösand: 251 platser

*Avser antal platser, inte hur många som bor där just nu.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet