I och intill detta flerfamiljshus utanför Falkenberg hittades i juli över 550 kilo dynamit. Foto: SVT

Detta har hänt i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

En av sommarens stora halländska nyheter gav ifrån sig ett eko världen över. Detta efter att polisen hittat över ett halvt ton dynamit i ett flerfamiljshus strax utanför Falkenberg. Det här är vad som hände i korthet.

Fredagen 17 juli

En bil kontrolleras av polisen och en i bilen misstänks vara narkotikapåverkad. Polisen gör en husrannsakan i en bostad i Falkenberg och snubblar över ca 50 kilo dynamit av märket Fordyn.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Lördagen 18 juli

Under förhör med den 30-årige man som bor där husrannsakan gjordes får polisen reda på hur han fått tag på dynamiten. Detta leder till att polisen gör ett nytt tillslag mot ett flerfamiljshus utanför Falkenberg hemma hos en 41-årig man. Polisen hittar 350 kilo sprängmedel.

Måndagen 20 juli

På måndagsmorgonen hittar polisen ytterligare 200 kilo fordyn-dynamit i en bil parkerad utanför flerfamiljshuset. Totalt har då över ett halvt ton dynamit hittats.

Tisdagen 21 juli

Båda männen häktas på sannolika skäl misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Han ska ha tagit sig vatten över huvudet. Han hade ingen brottslig baktanke alls, säger 41-åringens advokat Lars Brandel till SVT Nyheter Halland.

Onsdagen 22 juli

För utredningen känsliga uppgifter läcker ut i media. Bland annat framkommer att polisen hemma hos 30-åringen hittat föremål med nazistiska symboler, bland annat tavlor på Adolf Hitler.

– Det är fanimej obegripligt, rasar 41-åringens advokat Lars Brandel.

– Jag får läsa nya saker i media varje dag. Jag trodde det rådde förundersökningssekretess, säger 30-åringens advokat Anders Roy.

Onsdagen 22 juli

Bombexpert på totalförsvarets forsningsinstitut drar paralleller till Anders Behring Breiviks bombattentat i Oslo 2011.

– Jämför man med Breivik i Oslo så hade han motsvarande kanske 800 kilogram i bilen utanför huset och där såg vi vad som hände. Hade han haft det innanför huset så hade antagligen en stor del av huset rasat, säger forskningschefen Henric Östmark.

Fredagen 24 juli

SVT Nyheter Halland avslöjar att Varbergs tingsrätt tar på sig skulden för de uppgifter som läckt ut i media.

– Det gick för fort, vi borde har gjort en sekretessprövning innan vi skickade ut någonting men det gjordes inte, konstaterar Annika Persson Arcangioli, rådman vid Varbergs tingsrätt.

Torsdagen 24 september

De båda männen släpps ur häktet. Enligt åklagaren Jon Lindahl, som från början arbetat efter tesen att kunna bevisa att dynamiten planerades att användas i brottsligt syfte, kan männen inte försvåra utredningen mer.

– De har ju erkänt allting, säger han.

Tisdagen 29 september

Båda männen åtalas. Åklagaren menar att det för båda männen rör sig om grovt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Den 41-åriga mannen åtalas för stöld som bör ses som grov eftersom mannen misstänks ha stulit dynamit på sin arbetsplats och det rör sig om sprängmedel som kräver särskilt tillstånd.

Men den delen av utredningen om att dynamiten skulle kunna vara del i en brottslig plan har åklagaren nu lagt ned.

Åklagaren yrkar även på grovt häleri eftersom sprängämnet kräver särskilt tillstånd och att gärningen därför har varit av särskilt farlig art.

Fredagen 16 oktober

31-åringen talar ut i ett tv-inslag i SVT Nyheter Halland. Han är kritisk till hur media behandlat honom.

– Det gjordes kopplingar med Breivik med mera, och att jag skulle spränga en flyktingförläggning.

Hur känns det att man nämner dig i samma mening som Breivik?

– Jag tycker det är hemskt. Det är väl ingen vettig människa som tycker att Breivik har gjort något bra?

Torsdagen 17 december

Rättegången hålls under en dag i Varbergs tingsrätt. Åklagaren yrkar på fem års fängelse för 41-åringen. 41-åringens advokat tycker att två år är ett mer rimligt straff.

– Jag skulle skjuta bort stubbar men det blev aldrig av och sedan rullade det bara på. Jag visste inte vad jag skulle göra med det, sa 41-åringen på åklagarens fråga om vad han skulle använda dynamiten till.

Åklagaren yrkar att 30-åringen får ett fängelsestraff på minst ett år. 30-åringens advokat vill att han ska slippa fängelse.

Torsdagen 14 januari

Dom förkunnas av Varbergs tingsrätt klockan 14.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet