Så föll domarna i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

De två män från Falkenberg som stått åtalade för innehav av stora mängder sprängmedel fick i dag sina domar.

Det blev fängelse i två år och sex månader för 41-åringen som förvarade omkring ett halvt ton sprängmedel i anslutning till ett flerfamiljshus. Han döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, och brottet bedöms som grovt.

Han döms också för grov stöld eftersom han tillskansat sig sprängmedlet från en tidigare arbetsplats. Åklagaren yrkade på fem års fängelse. Men det blev alltså två och år och sex månader, vilket 41-åringens advokat Anders Roy tycker är ett för hårt straff.

– Jag tycker att påföljden är i överkant, och det beror på att jag till skillnad från tingsrätten inte anser att det handlar om grov stöld, utan stöld av normalgraden, säger Anders Roy.

Anders Roy meddelar att han och hans klient i början av nästa vecka tar ställning till huruvida de ska överklaga domen eller inte.

Mildare straff

30-åringen som hade en mindre mängd sprängmedel i anslutning till sin bostad döms till skyddstillsyn för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och häleri.

30-åringen är nöjd med att slippa fängelse.

– Det känns bra. Jag har läst om liknande fall om några killar som stulit 500 kilo och den ena killen där fick 15 månader för grov stöld och innehav. Så jag tycker att domen mot mig är rätt, men den är för hård mot min kompis (41-åringen), säger 31-åringen till SVT Nyheter Halland.

Fel fokus

– Jag trodde på fängesle. Nu blev det inte så, det är positivt. Det är skönt att slippa det. Nu har jag min skyddstillsyn och öppenvården jag ska gå på, säger 30-åringen.

Vill du överklaga?

– Jag kan ju inte få mildare.

Läs också: Detta har hänt

Vad tänker du om framtiden med tanke på all uppmärksamhet som varit kring fallet?

– Det har varit fel fokus från medias sida. Det har varit fokus på mina åsikter istället för på själva brottet. Det tycker jag är väldigt fel. Vi lever ändå i ett samhälle med demokrati och yttrandefrihet, säger 30-åringen.

I samband med husransakan hemma hos 30-åringen hittades mycket föremål med nazistsymboler och kopplingar till andra världskriget. 30-åringen har åsikter långt ut på högerkanten, vilket fått stor uppmärksamhet i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet