Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans Jönsson menar att Transportstyrelsen bör ha högre tillit till läkarna. Foto: SVT

Diabetesexperten om körkortsreglerna: ”En för nitisk tolkning”

Uppdaterad
Publicerad

Många diabetiker har fått sina körkort indragna på för strikta grunder, och Transportstyrelsen bör lita mer på läkarnas bedömningar. Det anser diabetesskribenten och föreläsaren Hans Jönsson som jobbat med frågan i många år. Istället för att enbart följa resultatet av syntester vill han se individuella bedömningar med praktiska tester.

Hans Jönsson, som själv har typ 1-diabetes, jobbar med att samla de vetenskapliga kunskaperna av sjukdomen. Enligt honom upplever många diabetiker att de drabbats hårt av Transportstyrelsens tolkning av EU:s körkortsdirektiv, där man enbart tittar på resultatet av ett syntest.

– Jag tycker att de är för strikta, det är för nitisk tolkning, säger Hans Jönsson.

Transportstyrelsen håller nu på att utreda om regelverket ska justeras efter att de genomfört översyner av hur myndigheten i dagsläget tolkar EU:s körkortsdirektiv.

Men Hans Jönsson pekar på att det tar för lång tid, då det inte finns någon tidsplan för när nya riktlinjer kan tänkas träda i kraft eller vad de skulle innebära.

I klippet berättar Hans Jönsson om hur han tycker att bedömningarna borde göras utifrån en mer praktisk synvinkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer