”Jag hoppas att det ska ligga i lådan en dag när jag hämtar posten”, säger Carin Örthagen. I klippet berättar hon om sitt bilintresse och hur hon tar sig till jobbet istället. Foto: SVT/Anna Palmgren

Diabetessjuka Carin kämpar för att få tillbaka sitt körkort

Uppdaterad
Publicerad

Carin Örthagen har haft indraget körkort sedan 2017 på grund av för dålig syn. Under våren gjorde hon en ögonoperation och ögonläkaren bedömer nu hennes syn som tillräckligt bra för att köra bil. Efter att maken Håkan gick bort har situationen blivit akut. Men trots läkarens intyg har Transportstyrelsen avslagit hennes ansökan.

Starta klippet för att se Carin visa upp sitt stora intresse – den gamla bilen från 1936, som nu får stå stilla.

Som diabetessjuk behöver man kontinuerligt göra kontroller av ögonen då synen kan försämras med sjukdomen. Detta har Carin Örthagen från Getinge utanför Halmstad gjort i många år, hon har nämligen typ 1-diabetes.

Nu behöver hon körkortet för att kunna ta sig till jobbet och kunna hålla på med sitt brinnande intresse för gamla bilar.

Men att få tillbaka körkortet är en kamp. Transportstyrelsen menar att läkarintyget, som visar att hon ser tillräckligt bra för att köra bil, inte räcker då de menar att hon inte klarar synfältstestet.

– Jag var säker på att jag skulle få tillbaka mitt körkort, säger Carin.

De synfältstester som Transportstyrelsen i dag använder kritiseras av bland annat Diabetesförbundet. Transportstyrelsen själva menar att testen är tillförlitliga och tydliga. Samtidigt ska myndigheten se över vilka vilka mätmetoder som ska användas för att bedöma om synen är tillräckligt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.