Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förhoppningen, säger Tomas Eneroth (S), är att kanske kunna ha något praktiskt körprov på plats till 2023 – reaktionen från diabetessjuka Carin: ”Skynda på”. Foto: TT/SVT

Regeringen tar steg mot praktiska körprov för personer med synfältsdefekter

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års kritik har regeringen nu sjösatt en körkortsutredning. Detta för att utreda möjligheten till praktiska tester för personer som fått körkortet återkallat på grund av synproblem. För diabetikern Carin Örthagen som fick körkortet återkallat 2017 är steget en klen tröst.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, får nu i uppdrag att titta på möjligheterna för både en körsimulator och ett praktiskt körprov på väg.

De senaste åren har det endast varit möjligt att få sin lämplighet som bilförare prövad genom syntester, tester som kritiserats av bland annat VTI då de inte säger särskilt mycket om en persons praktiska körförmåga.

Måste klara syntesterna

Enligt forskarna på VTI är det cirka 2 000 personer per år som blir av med körkortet på grund av synfältsbortfall, något som bland annat kan drabba diabetiker.

Även om ögonläkare bedömer att synen är fullgod för att köra bil måste man klara de syntest som Transportstyrelsen använder sig av. En av de som fått körkortet återkallat är bilentusiasten Carin Örthagen från Halmstad, som SVT Nyheter Halland intervjuat tidigare.

Nu har VTI drygt ett år på sig att ta fram ett förslag på praktiska tester.

I klippet svarar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på varför de dröjt med att ge uppdraget till VTI. Carin Örthagen berättar också hur hon reagerar på beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer