Bilentusiasten Carin Örthagen ger inte upp hoppet på att en dag få köra igen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Carins anmälan fick avslag – JO granskar inte Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Diabetessjuka Carin Örthagen anmälde Transportstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO, efter att hon nekats få tillbaka körkortet i alla instanser. Nu har JO valt att inte ta upp ärendet.

– Jag känner mig alldeles knäckt, säger Carin Örthagen.

På grund av för dålig syn, enligt Transportstyrelsen, drogs Carin Örthagens körkort in 2017. Trots flera intyg från ögonläkare som bedömer att hon nu, efter operationer, har fullgod syn för att köra bil igen får hon inte tillbaka det.

I juni valde hon att anmäla Transportstyrelsen till JO då hon menar att testerna som bedömningarna görs efter måste granskas. I beslutet från JO hävdas att anmälan inte ger anledning till någon åtgärd eller uttalande. När SVT Nyheter Halland når JO vill de inte ge någon ytterligare motivering till beslutet.

Testerna döms ut

Enligt forskare på VTI är det runt 2 000 personer varje år som får sina körkort indragna på grund av synfältsbortfall. De syntester som Transportstyrelsen använder sig av är kritiserade, och under utredning.

För Carin Örthagen, som tvingats flytta från huset i Getinge in till centrum i Halmstad för att kunna ta sig till jobbet utan bil, är det en besvikelse. Hon planerade att flytta till Australien för att försöka ta körkortet på nytt, men som turist är det svårt. Nu planerar hon i stället att flytta till Norge och bli medborgare där i hopp om att kunna få en ny prövning.

– De har rättvisare bedömningar där, säger hon.

Så här sa Carin Örthagen i juni när hon gjorde anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.