Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halland är bland de fem regionerna med högst dödlighet på covid-iva, enligt siffror från Svenska Intensivvårdsregistret. Så här förklarar Markus Lingman, strateg på Hallands sjukhus, siffrorna. Foto: TT/SVT

Dödligheten på covid-iva i Halland bland de högsta i landet

Publicerad
Val 2022Valkompass

Vilka patienter med covid-19 som regionerna valt att vårda på intensivvårdsavdelning har varit avgörande för dödligheten. Det är förklaringen enligt Markus Lingman, strateg på Hallands sjukhus, till att region Halland är bland dem med högst andel döda på avdelningen.

Men att titta i backspegeln efter vad som kunde gjorts annorlunda ser han ingen poäng med. 

Hur stor andel av covidpatienterna som avlidit på iva-avdelningen samt vilken behandling de fått skiljer sig mellan landets 21 regioner, enligt siffror som SVT:s lokala nyheter tillsammans med Uppdrag granskning sammanställt från Svenska Intensivvårdsregistret, SIR.

I Jönköping är dödligheten cirka 11 procent, medan den i Halland är cirka 28 procent. Det finns i dag ingen forskning som slår fast vad skillnaderna i dödlighet beror på.

I klippet förklarar Markus Lingman varför han tror att Hallands siffror är så höga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Halland

Mer i ämnet