På tisdagen faller domen mot de två minderåriga pojkar som är misstänkta för mordet på en 65-årig man från Derome. Foto: SVT

Dom i Deromemordet väntas i dag

Uppdaterad
Publicerad

De minderåriga pojkarna är misstänkta för mord på en 65-årig man, men nekar till mordet och skyller på varandra.

– Ja de skyller på varandra, säger advokat Sandra Ullsten, som företräder den ena pojken.

– Han har ju erkänt grov stöld och skadegörelse, men det är hans uppfattning att han inte är skyldig till mord, säger advokat Gunilla Johansson, som företräder den andra pojken.

Deromemordet

Teknisk bevisning

Men åklagaren menar att pojkarna har agerat tillsammans och i samförstånd.

– Det finns teknisk bevisning i det här fallet och jag tycker ändå att vi har en hyfsad bild av vad som hänt, sa chefsåklagare Charlotte Österlund till SVT Nyheter Halland när bevistalan avslutades den 5 april.

I dag tisdag kommer domen.

Mördades i sitt hem

Det var den 9 juni förra året som en 65-årig man hittades mördad i sitt hem i Derome. Och redan samma dag riktades misstankarna mot de då 13-åriga pojkarna, efter vittnesuppgifter och fynd gjorda i närheten av brottsplatsen.

Skulle stjäla en bil

Pojkarna som ursprungligen kommer från Göteborg hade rymt från ett familjehem i närheten. Målet var att stjäla en bil, men istället ska de ha brutit sig in i 65-åringens bostad och misshandlat honom så grovt att han avled. De båda pojkarna har medgett att de var på platsen, men nekar till mord.

Minderåriga

Utredningen har bedrivits som en vanlig mordutredning trots att de båda pojkarna är minderåriga.

– Den enda skillnaden är att de misstänkta inte varit häktade utan socialförvaltningen har sett till att pojkarna vistats på säker plats, sa Cecilia Bergstén, chef för grova brott i Halland, tidigare i år.

Pojkarna är omhändertagna enligt Lagen om vård av unga (LVU).

Bevistalan istället för rättegång

Istället för en rättegång har en bevistalan förts i Varbergs tingsrätt. Det är socialnämnden som har begärt det.

Bevistalan är något man kan väcka när barn under 15 år misstänks för att ha begått ett grovt brott. Bevistalan är då till för att användas i en domstol för att klargöra hur brottet gått till.

Pojkarna kommer därför inte att få något straff oavsett vad Varbergs tingsrätt kommer fram till i tisdagens dom.

Läs mer: Unik bevistalan mot mordmisstänkta pojkar

Viktigt att få reda på vad som har hänt

Att händelsen nu prövats i tingsrätten menar chefsåklagare Charlotte Österlund varit viktigt för flera parter.

– Dels för pojkarna själva men också för allmänheten och för målsägarna. Den mördade mannens barn, säger hon.

Bevistalan

Den som är under 15 år vid brottstillfället kan inte åtalas och dömas för brott i Sverige. Åklagare kan dock få domstol att pröva skuldfrågan om yngre personer begått brott. Detta har skett vid ett fåtal tillfällen i Sverige. Då har det varit fråga om allvarliga brott som mord. Detta kallas bevistalan.

För bevistalan krävs begäran från socialnämnd, Socialstyrelsen eller vårdnadshavare. Vice chefsåklagare eller högre ska också anse att det ”krävs ur allmän synpunkt”.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet