Skadorna som branden orsakade beräknas enligt åtalet vara värda minst 70 miljoner kronor. Foto: SVT

Fängelse för industribranden i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats för grov mordbrand för branden i Falkenberg i april döms till två års fängelse vid Varbergs tingrätt.

Den 17 april bröt en brand ut i ett företagshotell i yttre hamnen. Byggnaden fick omfattande skador och flera verksamheter drabbades.

Samma natt som branden greps en berusad man i 30-årsåldern i närheten av platsen. Under utredningen har det framkommit att mannen varit på platsen, sparkat ut det brandfarliga medlet thinner och sedan slängt en fimp i det.

Branden i Falkenberg

Mannen var åtalad för grov mordbrand men döms istället till två års fängelse för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott.

1,6 miljoner i skadestånd

Genom branden totalförstördes byggnaden och enligt domen uppstod det skador för cirka 70 miljoner kronor. Förutom ett tiotal företagare drabbades även ett flertal privatpersoner som hyrde förråd i byggnaden. Sammanlagt har det funnits 82 stycken målsäganden och den dömde mannen ska nu betala närmare 1,6 miljoner i skadestånd.

LÄS MER: Misstänkt för storbranden i Falkenberg åtalas

Tidigare har mannens advokat berättat för SVT Nyheter Halland att mannen sagt att han varit oaktsam, men bestridit ansvar för grov mordbrand vilket var det han var åtalad för.

– Han har ju varit bedrövad sedan dag ett över att han orsakat det här men han har ju inte gjort det uppsåtligen. Och enligt domen uppfattar jag det som att tingsrätten gör samma bedömning, säger mannen advokat Anders Ericsson.

LÄS MER: Fyra industribränder på fyra månader i Falkenberg

Om de kommer att överklaga domen är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Falkenberg

Mer i ämnet