Storbranden i Falkenberg startade under natten till tisdagen. Foto: SVT

Misstänkt för storbranden i Falkenberg åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 april bröt en storbrand ut i ett företagshotell på Gjuterivägen i Falkenberg. Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för grov mordbrand.

Den misstänkte mannen greps av polis på morgonen efter branden.

– Det som har framkommit i utredningen är att han har varit på platsen, sparkat ut thinner och sedan slängt en fimp i detta, säger åklagare Klas Lundgren till SVT Nyheter Halland.

Branden i Falkenberg

LÄS MER: Berusad man greps nära branden

Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Minimistraffet för grov mordbrand är sex år och som högst 18 år eller livstid. Klas Lundgren har endast lämnat in stämningsansökan till tingsrätten och kan inte svara på vilket straff som kommer att yrkas.

– Jag kan inte säga vilket yrkande som kommer i pläderingen. Det beror på hur rättegången utvecklas, säger han.

LÄS MER: Misstänkt man häktas

Enligt åtalet värderas de skador som branden orsakade uppgå till minst 70 miljoner kronor. Ingen människa kom till fysisk skada men närmare 150 personer ska på något sätt ha drabbats av branden.

LÄS MER: Kraftig brand i industrilokal

P4 Halland var först med nyheten om att åtal i ärendet väckts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Falkenberg

Mer i ämnet