Foto: SVT

Fritagning av morddömd man – jagas av polis i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En person som dömts för mord var på bevakad permission i Kungsbacka i tisdags. Plötsligt dök en taxi upp och två män klev ur, fritog mannen och körde iväg. Nu är tre personer anhållna, misstänkta för att ha hjälpt till vid flykten. Men den morddömde mannen är fortfarande på fri fot och polisen har utfärdat ett rikslarm.

Dagen efter fritagningen i tisdags så greps fyra personer i ärendet misstänkta för främjande av flykt. En av dessa har anhållits och de övriga tre har släppts.

Polisen söker efter männen

Två dagar efter fritagningen, klockan 15 på torsdagen, började polisen spana på en bil med tre män i. När männen dumpade bilen på Norra Hamngatan och sprang in i Nordstan påbörjades en polisjakt. En av männen greps i en buss på Göta älvbron, men två är fortfarande på fri fot.

– De uppträdde väldigt misstänkt. Just nu söker vi efter de två männen i centrala Göteborg, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, på torsdagskvällen.

Sökandet har avtagit

Vid kl 21 på torsdagen meddelade polisen att varken den morddömde mannen eller de två andra männen setts till och att sökandet avtagit.

– Vi har sökt igenom alla skrymslen och vrår och nu utför vi mer allmän spaning. Troligtvis har männen bytt kläder och då kan vi inte följa dem med kameror, säger Christer Fuxborg.

Hur ser ni på möjligheterna att hitta den morddömde mannen?

– Förr eller senare kommer personen att göra ett misstag, och då gäller det för oss att vara där.

Tre personer anhållna

På fredagen uppger Hans Lippens hos polisen att den mannen som greps på en buss på torsdagen också har anhållits, misstänkt för främjande av flykt.

– Nu följer vi upp tips och underrättelser, fortsätter med förhör, sen gör vi vidare kontroller när vi får ett bra uppslag, säger Hans Lippens.

På fredagen utfärdade polisen ett rikslarm, vilket innebär att det har gått ut information till alla polisregioner i landet samt gränsövergångarna.

Under fredagskvällen grep polisen ytterligare en man. Totalt är nu tre män anhållna, men den morddömde mannen är fortfarande på fri fot.

– Vilka roller de här männen kan ha i fritagandet av mannen kan jag inte svara på, säger Jenny Widen, polisens presstalesperson i region Väst.

Pizzeriamord i Rinkeby

Mannen som fritogs dömdes för ett mord som skedde på en pizzeria i Rinkeby i Stockholm i januari 2018, uppger polisen till SVT Nyheter Halland.

Då sköts en man i 25-30-årsåldern tills döds mitt framför restauranggästerna under middagsrusningen. Vid tiden för mordet var den dömde mannen 16 år gammal. I november 2018 dömdes mannen till tre års sluten ungdomsvård.

Många Rinkebybor skrämdes av att det dödliga våldet slog till mitt på deras torg. Det fick stor uppmärksamhet i media som ännu ett i raden av mord och skjutningar i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.