Foto: Arkivbilder TT

Döms för att ha kört på man med hjullastare

Uppdaterad
Publicerad

När en elva ton tung hjullastare rullade in i en trädgård blev en man påkörd och omkom. Nu döms föraren för vållande till annans död.

Olyckan inträffade i slutet på augusti förra året i Ätrafors i Falkenbergs kommun. Fordonet började rulla utan kontroll ner för en backe och in i trädgården. Offret, en 65-årig man, hann inte väja undan och avled senare av sina skador.

Polisens tekniska undersökning av hjullastaren visade att det sedan tidigare fanns brister i bromssystemet.

LÄS MER: Förare misstänks för brott efter dödsolyckan

Allvarliga fel på fordonet

Nu döms föraren, en halländsk man i 50-årsåldern, till villkorlig dom och dagsböter.

Tingsrätten skriver att den tekniska utredningen har visat att bromssystemet på hjullastaren haft allvarliga fel endast några dagar före olyckan. Fel som mannen känt till, men inte gjort tillräckligt för att åtgärda på ”ett fullgott sätt”.

Föraren anser däremot att han inte bär ansvar för den tragiska händelsen. Han menar att han inte varit oaktsam vid körningen eftersom han kontrollerat hjullastarens bromsar före körningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.