26-åringen hittades skjuten på cykelvägen på Falkagård i Falkenberg. Foto: SVT

Döms till livstids fängelse för Falkenbergsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man som misstänks ha skjutit ihjäl en 26-årig man på en cykelbana i Falkagård i oktober i fjol har dömts till fängelse på livstid.

Sent på kvällen den 21 oktober 2013 sköts en 26-årig man till döds på en cykelväg i bostadsområdet Falkagård i Falkenberg. Han sköts bakifrån, i ryggen och dog av sina skador.

Några dagar senare greps nio personer misstänkta för inblandning i mordet. En 23-årig man pekades efter ett tag ut som huvudmisstänkt. Den 23-årige mannen misstänktes även ha tryckt av en pistol, som klickat, mot ännu en person.

Mord Falkagård

Rättegången avslutades den 11 april efter flera dagars förhandling i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Åklagaren yrkade då på 16 års fängelse för 23-åringen men han döms nu alltså till livstids fängelse för mord och försök till mord.

Mordet var planerat

Tingsrätten anser att bevisningen, med bland annat telefonavlyssning efter mordet och vittnen som sett 23-åringen köra moped med uppdragen hjälm på Falkagård, varit tillräckligt starka att döma honom för mordet.

Enligt tingsrättens bedömning har mordet varit planerat, eftersom mördaren utrustat sig med vapen och tillsammans med sina vänner lyckats få 26-åringen och hans vänner att ta sig till Falkagård, där de väntade.

Tidigare dömd för grova brott

Den 23-årige, nu morddömde, mannen finns sedan tidigare på elva avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes för första gången som 16-åring för rån. Då fick han fängelse i nio månader. 23-åringen är även dömd för misshandel, grov misshandel, hot och våld mot tjänsteman och flera fall av övergrepp i rättssak. När han mördade 26-åringen på Falkagård var det två månader sedan hans släpptes ur fängelse och han hade fortfarande prövotid.

Enligt Varbergs tingsrätt är det endast tillfälliga omständigheter som lett till att 26-åringen och inte ytterligare en eller två personer dödas. Tingsrätten menar också att man inte kunnat se några omständigheter som talar för ett lindrigare straff.

Den 23-årige mannen ska även betala skadestånd till den mördades anhöriga och mannen han försökt mörda på totalt 445 000 kronor.

Medåtalad friades från medhjälp till mord

Den 30-årige man som stått medåtalad, och som släpptes på rättegångens sista dag, frias för medhjälp till mord, men döms till dagsböter för ringa vapenbrott.

Tidigare har fyra män, tre av dem släkt med den mördade 26-åringen, dömts till tre års fängelse vardera för att ha planerat att hämnas mordet på släktingen.

Mordvapnet som användes vid dödsskjutningen på Falkagård har inte hittats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Falkagård

Mer i ämnet