Foto: SVT

Dyrare vård för hallänningarna

Uppdaterad
Publicerad

För att få mer pengar i kassan vill Alliansen höja patientavgifterna i den halländska vården. Men Alliansens första budget efter segern i regionvalet innehåller också satsningar på psykiatri och ökad bemanning.

Det ser ut att bli ett budgetunderskottet på omkring 120 miljoner i Region Halland för 2018. När Alliansen presenterade sin budget inför nästa år var ”en ekonomi i balans” något av ledorden.

– De stora nyheterna skulle jag vilja säga är att vi har en konkret och tydlig budget som visar på tydliga åtgärder. Men trots tuffa tider gör vi satsningar till exempel på psykiatrin, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Ingen höjd skatt

Satsningen på psykiatrin innebär ett tillskott på 32 miljoner kronor. Alliansen föreslår även satsningar på vårdpersonal på helger, kvällar och nätter med 83 miljoner. Men trots de utgifterna blir det ingen höjning av landstingsskatten. Satsningar ska bland annat finansieras genom besparingar.

– Vi gör neddragningar på många olika områden. Omkring tio miljoner ligger som besparingskrav här på regionkontoret. Det innebär att vi måste se över vår bemanning, säger Mikaela Waltersson (M).

Dyrare vård

Även nya och höjda avgifter ska ge pengar till kassan. Exempelvis ska ett läkarbesök inom närsjukvården öka från 150 till 200 kronor.

I klippet ovan kan du se Mikaela Waltersson (M) berätta om några av förändringarna för de som söker vård.

Alliansens förslag ska nu behandlas i regionstyrelsen nästa vecka. Ett slutgiltigt beslut om mål och budget för 2019 tar regionfullmäktige den 21 november.

Så vill alliansen höja patientavgifterna

Läkarbesök primär- och närsjukvård – 200 kr (höjning från 150 kr)

Läkarbesök akutmottagning – 450 kr (400 kr)

Undersköterske- och sjuksköterskebesök – 100 kr (0 kr)

Egenavgift sjukresa med taxi – 100 kr (80 kr)

Egenavgift ambulansvård – 250 kr (0 kr)

Hjälpmedelsavgift – 100 kr (0 kr)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.