Person framför en lantlig miljö med röda hus och vattendrag i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skatteregler, EU-politik och arrendegårdar. Här ger Elvira Lund, ordförande för LRF Ungdomen Halland, förslag på förändringar som skulle kunna få fler unga att satsa på eget lantbruk. Foto: Molly Hennix/SVT

Dyrt för unga att ta över lantbruk – fyra förslag för att förenkla

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av jordbruksföretagen i Halland och Sverige ägs av personer över 60 år. Samtidigt vill fler unga lantbrukare ta över gårdar, men kan inte på grund av ekonomin.

Här listar LRF Ungdomen Halland fyra förslag på hur det skulle kunna förenklas.

I klippet ovan berättar Elvira Lund fyra sätt som LRF Ungdomen Halland vill att ska underlätta för att unga ska kunna ta över lantbruk.

Fler söker till lantbruksutbildning på gymnasiet. Men för den som vill ta över en gård krävs stora summor pengar – något som är en särskilt stor utmaning för unga lantbrukare.

Trots det vill många unga ta över lantbruk idag, menar Elvira Lund.

Sedan 1990 har 90 000 gårdar avvecklats i Sverige. Självförsörjningsgraden har dessutom sjunkit från 75 till 50 procent de senaste 30 åren.

Joakim Dannegren i Fegen, utanför Falkenberg, kunde ta över familjegården. Här berättar han hur han gjorde:

Joakim Dannegren i traktorhytt öppnar dörren på solig dag i Fegen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Dannegren, 37, lyckades jobba upp ett kapital för att ta över sin familjs lantbruk. Så här gjorde han. Foto: Molly Hennix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.