Se hur mycket det skakar

Uppdaterad
Publicerad

En bit in i Hallandsåstunneln började tåget plötsligt skaka rejält. Edward Granville-Self tog upp mobilen och började filma.

Tåg som skakar och vobblar i samband med att de åker in i Hallandsåstunneln är ett problem som gjort att Trafikverket sänkt hastigheten genom tunneln från 200 till 140 kilometer timmen. Detta var SVT Nyheter Halland på onsdagen först med att berätta.

Nu kan vi visa en film hur skakningarna upplevs inne i ett tåg. Den 13:e januari var Edward Granville-Self, politiker för Miljöpartiet i Båstad kommun, på väg hem till Östra Karup från jobbet i Ängelholm. En bit in i Hallandsåstunneln började Öresundståget plötsligt skaka rejält.

– Man blev ju rädd. Men vad skulle vi göra, man kan ju inte backa precis. Det var bara att ta sig igenom tunneln, säger han.

Edwards började pendla med tåget den 7:e januari men hade inte känt något liknande tidigare.

– De som satt bredvid mig sa att de hade känt samma sak tidigare men för mig var det första gången.

Några planer på att sluta tågpendla genom tunneln har han inte.

Trafikverket medvetna om problemet

– Det är helt och hållet ett komfortproblem. Självklart är det obehagligt och det är därför som vi har tagit ner hastigheten. Sedan vi gjorde det har vi inte haft de här problemen, säger Erik Lööv, projektledare för Hallandsåstunneln på Trafikverket till SVT Nyheter Halland på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hallandsåstunneln

Mer i ämnet