Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilderna i klippet ovan är ifrån Hasslövsbornas cykelmanifestation 2017. Foto: SVT/Google

Efter 37 års kamp – cykelbana kan bli verklighet

Publicerad

För 37 år sedan skickade Hasslövsborna det första önskemålet om en cykelbana mellan Hasslöv och Östra Karup. Nu kan drömmen komma att bli verklighet. På tisdagen ska politikerna i Laholm besluta om en förstudie ska inledas kring cykelbanan.

Röstar politikerna ja under tisdagens kommunfullmäktige innebär det att en halv miljon kronor avsätts till att genomföra en förstudie kring hur cykelbanan kan bli till verklighet.

– Jag har svårt att tro att någon politiker skulle vilja plocka bort detta. Jag tror att det kommer gå igenom, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande.

Prioriterar inte vägen

Den eventuella utredningen syftar till att ta reda på hur cykelvägen kan byggas, vad det skulle kosta samt var den kan ligga då Trafikverket äger väg 115.   

– Om jag har fattat allt rätt har Trafikverket inte prioriterat denna sträckan och då får kommunen stå hela kostnaden, säger Erling Cronqvist.

Brist på pengar i kommunen

Han menar att brist på pengar från kommunens sida och att cykelvägar till och från skolor har varit anledningen till att projektet dröjt. Och vill inte Trafikverket samarbeta kring bygget av cykelbanan kan kommunen behöva titta på andra alternativ än att ha den längs vägen.

– Det är därför vi har lagt in en förstudie. För att för en gång skull se vad skulle det kosta totalt med alla pusselbitar på plats, säger Erling Cronqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer