En polis drar avspärrningsband runt skolbyggnaderna under torsdagen, några timmar efter attacken. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter attacken – poliser på plats när elever återvänder till Peder Skrivares skola

Uppdaterad
Publicerad

De elever på Peder Skrivares skola i Varberg som inte har distansstudier börjar återvända till skolan på måndag. Beslutet har fattats i samråd med polisen, enligt gymasiechefen Tobias Ramstedt. Skolan kommer ha poliser på plats för att skapa trygghet.

– Vi kommer dock inte dra igång ökningen av elever som först hade förväntats. Vi skjuter på det en vecka och tar det i långsammare tempo, säger Tobias Ramstedt till SVT Nyheter Halland och förklarar att fokus ska ligga på att elever och personal ska känna sig trygga.

Från och med måndag kommer polisen finnas på plats. Dörrar kommer hållas låsta och poliserna på plats ska finnas tillgängliga för att svara på frågor från elever och personal.

Häktades under fredagen

– De har gått igenom våra lokaler och i nuläget finns ingen hotbild, säger Tobias Ramstedt.

Skolan utrymdes under torsdagen efter att en man med kniv och yxa tagit sig in på området och skadat en av eleverna lindrigt. Han greps samma dag och häktades under fredagen misstänkt för bland annat för förberedelse till mord.

På skolan går det drygt 1 800 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.