Laholmshem ser allvarligt på sabotaget. Foto: SVT

Efter livsfarligt sabotage i tvättstugan – ärendet nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har lagt ner sin förundersökning efter händelsen där någon hade riggat en potentiell dödsfälla i en tvättstuga. Samtidigt står Laholmshems vd fast vid att undvika övervakningskameror.

För ungefär en månad sedan fick en av Laholmshems tvättstugor besök av en sabotör. Någon skar av vattenslangarna till tvättmaskinerna och golvbrunnar täcktes över vilket orsakade översvämning.

– Det där var väldigt allvarligt. Det var definitivt inga barn som hade riggat det, säger förundersökningsledare Jenny Jerrhage Lundquist.

Den riggade dödsfällan i tvättstugan var så avancerad att polisen inte kan dra några andra slutsatser än att gärningspersonen ville skada någon allvarligt. Trots detta har förundersökningen inte kommit fram till något och ärendet läggs nu ner.

– Vi kommer inte vidare med det. Den tekniska undersökningen har inte resulterat i några spår och vi har inga vittnen, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Den misstänkta tvättstugesabotören ser alltså ut att gå fri.

Inga planer på kameror

Ett sätt att förebygga den här typen av brott är att installera övervakningskameror i de gemensamma utrymmena. Stefan Lundström, vd på Laholmshem, berättar att kameraövervakning har blivit vanligare bland kollegor. Men hittills har Laholmshem haft liten erfarenhet av skadegörelse av det här slaget – och har inga planer på övervakning.

– Det är ett stort steg att sätta in kameror. Vi sätter ogärna in det som standard, säger Stefan Lundström.

Hur kan man förhindra att det händer igen?

– Det skulle ju vara med kameror. Men det är ingen försäkring, vill man så kommer man ju in.

LÄS MER: Dödsfälla riggad i tvättstuga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.