Foto: TT

Efter sadelstölderna: DNA-märk och larma

Publicerad

Den stora mängden sadelstölder har tagit hästägarna på sängen. Även för försäkringsbolaget Länsförsäkringar har det ökande antalet sadelstölder kommit som en överraskning. Därför kommer de nu att skicka ut vykort till sina kunder med råd om hur man kan skydda sig.

– Det handlar om att vi kräver godkänt lås till sadelkammaren. Installera larm kan vara bra och att DNA-märka sadlarna så att de kan spåras, säger Mikael Holmgren, ansvarig för skadeförebyggande inom företag lantbruk på Länsförsäkringar Halland.

En sadel kan kosta från ett par tusen kronor och uppåt och en stöld kan bli kännbar ekonomiskt för hästföretagare, till exempel en ridskola som blir av med många på en gång.

En en hästgård i Kungsbacka fick känna på just detta i november, då tio sadlar till ett totalt värde av 200.000 kronor stals. Polisen misstänker att de som ligger bakom stölderna är en stöldliga som vet vad de vill ha och som inriktat sig specifikt på sadelstölder.

Stölderna ökar

Länsförsäkringar ser en ökad trend i stölder generellt inom lantbruket. Stora maskiner och verktyg är också stöldbegärligt.

– Vår uppfattning är att det här godset försvinner ut ur landet på ett par timmar, säger Mikael Holmgren.

Länsförsäkringar har ännu inte gjort någon beräkning över vad stölderna kostar försäkringsbolaget.

– Men vi tror tyvärr inte att de kommer att minska, snarare tvärtom, säger Mikael Holmgren.

Läs också: Sadelstölder plågar stallägare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.