Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är angelägna om att komma i kontakt med berörda”. Tanken är nu att berörda också ska få ett DNA-test för att kunna veta säkert. Här berättar chefläkaren. Foto: Anton Johansson/SVT

Efter spermieskandalen: Hallands sjukhus föreslås erbjuda alla donationsbarn dna-tester

Uppdaterad
Publicerad

Erbjud dna-testning och låt Hallands sjukhus stå för kostnaden. Det föreslås bli verklighet efter att en utredningsgrupp undersökt saken. Beskedet kommer efter Uppdrag gransknings avslöjande om hur en läkare på 80- och 90-talet använt spermieprover för inseminering utan männens tillstånd.

Efter UG-avslöjandet föreslås nu en rad åtgärder i ett försök att reda spermieskandalen. 29 maj tas saken upp i driftnämnden vid Hallands sjukhus – det blir då upp till politikerna att ta ställning till det åtgärdspaketet som en arbetsgrupp jobbat med sedan i november förra året.

I paketet med rekommenderade åtgärder finns dna-testning som föreslås erbjudas om både den dokumenterade givaren och barnet ger sitt medgivande. Priset för detta är 7 800 kronor per ärende.

Spermiestölden

En genomgång av journalerna anses däremot inte vara nödvändig.

– Det är så stora brister i det material som är granskat kring inseminationsverksamheten att det inte bedöms som sannolikt att vi får fram en mer klargörande bild eller ny tillförlitlig information, säger chefläkare Anders Åkvist i ett pressmeddelande.

Fem fullbordade graviditeter

Under drygt tio års tid använde läkaren spermier till inseminering utan tillstånd – något som resulterade i minst fem fullbordade graviditeter.

En tidigare rapport har beskrivit en verksamhet som enligt både patienter och tidigare medarbetare drevs ”bakom kulisserna”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på spermieskandalen på 60 sekunder – läkaren på Hallands sjukhus använde spermieprover för inseminationer på kvinnor som var okända för männen. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spermiestölden

Mer i ämnet