Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsläkare Anders Åkvist berätta om rapportens rekommendation om dna-testning. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så säger chefsläkaren om externa utredningen efter spermiestölderna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades en extern rapport om spermiestölden på sjukhuset i Halmstad. Rapporten slår fast att även sjukhusets dåvarande ledning kände till inseminationerna som skedde på kvinnokliniken. Nu föreslås flera åtgärder till Region Halland, bland annat dna-testning.

Det var förra hösten som Uppdrag granskning kunde avslöja att spermier använts till inseminering utan tillstånd. Medan den tidigare internutredningen försökt kartlägga vad som skedde mellan åren 1985 och 1996 fokuserar den externa på följderna och hur regionen kan agera fortsättningsvis.

Exempelvis bör en handlingsplan som blickar framåt upprättas och arbetet organiseras på ett sätt som fungerar över tid. Frivilliga dna-tester bör också erbjudas berörda personer.

Spermiestölden

− Vi ser att flera av de åtgärder som föreslås ligger i linje med det arbete som redan pågår. Vi behöver ha beredskap för att kunna hantera de här frågorna långsiktigt och likvärdigt, säger chefsläkare Anders Åkvist i ett pressmeddelande.

Skadat förtroende för vården

Bland annat pekas på de stora känslomässiga konsekvenser de berörda drabbats av och att det finns en möjlighet för Europadomstolen att utdöma skadestånd trots att brottet preskriberats.

Förtroendet för sjukvården kan ha skadats allvarligt då bristerna har varit stora i såväl dokumentation som kontroll. Regionen uppmanar därför fortsatt de som är oroliga eller sitter på information att höra av sig.

Hör chefsläkare Anders Åkvist berätta mer om hur regionen hanterar skandalen nu och framöver i klippet ovan.

spermiestölden

När: 1985 till 1996

Var: Halland sjukhus

Hur: En läkare tog spermieprover inlämnade vid fertilitetsutredning och använde vid inseminationer, utan att få godkänt för donationerna.

Resultat: Minst fem barn föddes som följd av insemination med spermieprover från män som inte godkänt donationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spermiestölden

Mer i ämnet