Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad menar att en skattesänkning har ett symboliskt värde. Foto: SVT

Efter statsbidragen – Alliansen i Halmstad vill sänka skatten

Uppdaterad
Publicerad

I sitt budgetförslag vill Alliansen i Halmstad sänka skatten och minska planerade besparingar med 100 miljoner. Ekonomin ser nämligen bättre ut än förväntat. Statliga bidrag under pandemin har bidragit till att kommunen beräknar att få 280 miljoner i överskott i år.

Skatten sänks med tio öre per intjänad hundralapp för Halmstads invånare enligt Alliansens förslag. Det betyder att Halmstad hamnar under snittet i Halland. Något som, enligt Jonas Bergman (M), har ett symboliskt värde och bygger en kommuns attraktionskraft.

– Efter att ha satsat på allt vi kände var nödvändigt fanns även utrymme kvar att minska skatten. Vi tycker att man aldrig ska ta ut mer skatt än man behöver, säger han.

Oppositionsrådet Krissi Johansson (S) tycker däremot att en skattesänkning, mitt under pågående pandemi, är oansvarig.

– Budgeten tar inte höjd för de utmaningar Halmstad hade redan före krisen. Med pandemin har många utsatta grupper dessutom blivit ännu mer utsatta och då krävs långsiktiga åtgärder, säger hon.

Mindre besparingar

I förra budgeten fanns tuffa krav på effektiviseringar, men nu ser Alliansen en möjlighet att minska besparingar med 100 miljoner kronor.

– För skola, omsorg, socialtjänst och hemvård blir lättnaden stor nästa år, säger Jonas Bergman (M).

Krissi Johansson (S) menar att återstående besparingar i budgeten fortsatt är för stora.

– Jag saknar även aktiva arbetsmarknadsinsatser för att mota ungdomsarbetslösheten som vi vet ökar under pandemin, säger hon.

Satsar på centrum

Trygghetsskapande åtgärder och investeringar i Halmstad centrum är andra satsningar Jonas Bergman (M) lyfter fram i Alliansens förslag. Exempelvis trygghetsskapande väktare och upprustning av Österskans.

Kommunstyrelsen ska nu behandla förslag till Planeringsdirektiv, med budget för åren 2021-2025, och beslut fattas av kommunfullmäktige den 18 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.