Foto: SVT

Skolchefer skärper anställningsrutiner efter SVT:s granskning om den barnporrdömde läraren

Publicerad

SVT:s granskning av fallet med läraren, som nu är dömd för barnpornografibrott, har resulterat i att skolchefer i kommuner fått diskutera rutiner vid nyanställningar.

Varbergs kommun var sist ut att ge läraren en fast anställning efter att fyra andra kommuner valt att bryta med läraren, bland annat efter anklagelser om sexuellt ofredande av elever.

Två av kommunerna hade då i överenskommelser fått betala läraren två årslöner för att anställningen skulle upphöra. Även Varbergs kommun ansåg det nödvändigt att göra en överenskommelse med läraren efter en termin.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Ska ringa två referenser

Skolchefen Johan Berntsson har regelbundna möten med samtliga rektorer i kommunen och säger att det har diskuterat vad som hände och hur det kunde hända.

– Vi måste se till att vi ringer minst två referenser och ha kontakt med den som är den senaste arbetsgivaren. Oavsett om den sökande angivit den som referens eller inte, säger Johan Berntsson, skolchef i Varberg.

Har inte det kravet funnits innan?

– Vi har en rutin vid anställning att man ringer referenser. Det går inte att sticka under stolen med att det ibland inte har gjorts så till fullo som vi nu kräver att man ska göra. Vi har tagit fram ett dokument som man fyller i vid referenstagning för att man sedan kan gå tillbaka och följa upp att referenser är tagna, säger Johan Berntsson.

Så ni har ett helt nytt dokument för det här?

– Inte helt nytt. Det har funnits tidigare men det har inte använts.

Hur ser du på ert agerande i den här i historien så här i efterhand?

– Det jag kan tycka inte har skötts på ett korrekt sätt är att det brustit i rutinen med referenstagning och det är den rutinen som vi nu har skärpt till. Att den här historien har hänt tycker jag är fruktansvärt så klart.

På vilket sätt?

– Att det har brustit i informationen från tidigare arbetsgivare när referenser har lämnats. Att man inte kan vara tydlig gentemot sina kommungrannar eller kommunkamrater. Det finns inget skäl och ingen anledning till att tysta ner sådant här eller gömma undan det. Det ska bara hanteras och tas om hand när det uppstår, säger Johan Berntsson.

”Väcker mycket funderingar”

SVT Nyheter har varit i kontakt med skolchefer i samtliga halländska kommuner. Fem av sex uppger att det har diskuterat fallet med ledningsgruppen och lyfter framförallt fram vikten av noggrannhet vid referenstagning.

– Elever har blivit utsatta och det är beklagligt. Det väcker mycket funderingar. Det här är inget nytt men det är klart att det kommer väldigt nära när det blir ett konkret fall på det här sättet. Man blir lite mer observant, säger Stigert Pettersson, skolchef i Falkenberg.

Hela granskningen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Mer i ämnet