Osten halloumi tillverkas traditionellt på Cypern och är varumärkesskyddad. Svensktillverkade ostar får därför inte säljas under namnet Halloumi. Sedan årsskiftet har därför Svenska Gårdsmejerister fått varumärkesskydd på en egen variant, som mejeristerna kallar eldost.
– I eldosten får man använda mjölk från ko, får, get eller buffel. Man kan blanda dem också. Med olika typer av mjölk skiljer det så klart i smak, säger Monica Bondeson, som tillverkar sin egen eldost i Skrea.
Men konsistensen är densamma som halloumi?
– Ja, så att den går att grilla och steka. Det är det som är vitsen med den här typen av ost, säger Monica Bondeson.
I klippet ovan berättar hon om sina förhoppningar efter SVT:s rapportering om det stora antibiotikaanvändandet i djurhållningen på Cypern.
Halloumi, grillost, eldost – vad är skillnaden?
- Halloumi: Originalet som har tillverkats på traditionellt sätt under många generationer på Cypern görs helt på mjölk från get och får. Nu används en större mängd komjölk men reglerna säger att det inte får vara mer än 80 procent komjölk för att få kallas Halloumi. Osten är varumärkesskyddad och får bara produceras på Cypern.
- Eldost: Efterfrågan på lokalt producerade varor i Sverige har ökat men på grund av varumärkesskyddet går det inte att tillverka halloumi gjord på svenska råvaror. Föreningen Svenska gårdsmejerister har därför framställt en egen variant som heter eldost, som är tillverkad på svenska råvaror. Eldost kan köpas direkt från gårdarna eller från utvalda delikatessbutiker, men finns i dagsläget inte till försäljning hos de större livsmedelskedjorna. Den kan tillverkas på en blandning av ko- get- eller fårmjölk, eller på bara en av sorterna.
- Grilloumi: Företaget Fontanas egna grill- och stekost som bara får tillverkas av dem. Den behöver inte ha någon speciell mjölksammansättning eller vara gjord i ett speciellt land, men i dagsläget produceras Grilloumi på Cypern.
- Grillost och stekost: Generella namn som oftast används på ostar som liknar halloumi till smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk. Ett vanligt ursprungsland är Bulgarien.
- Filloumi och Koloumi: Två varumärken som registrerades hos Patent- och registreringsverket, men som fick dras tillbaka efter protester från företrädarna för Halloumi. Namnen, som ansågs kunna förväxlas med Halloumi, skapades av två olika svenska mejerier som ville sälja sina egna varianter av den omtyckta osten. Källa: Breakit och ATL (Lantbrukets Affärstidning)
Faktarutan är baserad på intervjuer med Johanna Hildingsson, Sveriges Gårdsmejerister; Corina Papadopoulou, Fontana; Helene Rehnberg, Zeta.