OBS! Varning för starka bilder i klippet. Mellan 10-15 procent av viltolyckorna anmäls inte till polisen – kan innebära svårt lidande för skadade djur. Foto: SVT

Eftersöksjägaren: Stort lidande då djuren stödjer på brutna ben

Uppdaterad
Publicerad

Benfrakturer och käkskador är bara två exempel på svåra skador som djur kan få efter en kollision med en bil. Och att snabbt slå larm när man varit med om en viltolycka är av yttersta vikt, förklarar eftersöksjägaren Torkel Norling:

– De stödjer ju sen på det brutna benet, en fruktansvärd smärta.

I klippet får du följa med ut på eftersök efter en älg som blivit påkörd .OBS! Varning för starka bilder.

Torkel Norling arbetar som eftersöksjägare. Det är han som larmas ut till platsen där viltolyckan skedde och har som uppgift att ta reda på om djuret är skadat eller inte. Och skadade är djuren nästan alltid.

– De är få skador som inte är läskiga, säger Torkel Norling.

Vanligast med benfrakturer

Rådjur och älg är två av de vanligaste större djuren som är inblandade i viltolyckor. Ofta drabbas de av benfrakturer efter en kollision med en bil.

– Det är bland det värsta man kan vara med om. De stödjer ju sen på det brutna benet, en fruktansvärd smärta, säger eftersöksjägaren Torkel Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.