En djurbro kan komma att byggas över E6 på Hallandsåsen. På bilden syns en ritning över en liknande ekodukt i Kungsbacka. Foto: Trafikverket och Tema AB

Ekodukt planeras på Hallandsåsen

Publicerad

Motorvägen hindrar djuren att röra sig mellan den östra och västra sidan av Hallandsåsen. Därför planerar nu Trafikverket bygga en ekodukt för att djuren ska kunna ta sig över på ett säkert sätt.

En bro för djur kan komma att bli aktuell på Hallandsåsen. Trafikverket har börjat planera för en ekodukt på den södra sidan av åsen i Båstads kommun.

– Hallandsåsen har ett väldigt rikt djurliv. E6 med sitt höga trafikflöde skapar en barriär i landskapet vilket försvårar för djur att flytta sig mellan de västra och östra skogarna på åsen. Djur som trots allt passerar på vägen riskerar dessutom att dödas och kan orsaka trafiksäkerhetsproblem, säger Fatri Rexhepi, projektledare på Trafikverket.

LÄS MER: Nytt försök med ekodukten utanför Kungsbacka – nu visas den upp

Projektet i ett tidigt skede, men planen är att komma i gång med bygget under 2021. Först ska Trafikverket och länsstyrelsen titta närmare på området. Sedan är det dags för att göra en vägplan.

Vanligare i Tyskland

Enligt Trafikverket kostar en ekodukt mellan 50 och 60 miljoner kronor, beroende på storlek och utformning. I Sverige finns bara ett fåtal ekodukter. Bland annat i Uddevalla, Lilla Edet, Trollhättan och en under produktion i Kungsbacka. Men det kan bli fler i framtiden, enligt Fatri Rexhepi.

Landskapsbroarna över Hammarby fabriksväg kopplar ihop Hammaby sjöstad med Nackareservatet. Foto: SVT

– Det tror jag. Åker man över till Tyskland, kan man se att vi ligger efter. Där är ekodukter mycket vanligare.

Vad talar för att djur tar sig över motorvägen och inte under genom befintliga tunnlar och passager?

– Djuren rör sig ogärna i trånga och instängda landskap. För att det ska kännas tryggt för djuren att ta sig förbi E6 krävs stor öppenhet. Detta är lättare att uppfylla med en bro över, avslutar Fatri Rexhepi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.