Foto: TT/Anders Wiklund

Elev hotade skola på nätet – döms för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den elev som i sociala medier riktade hot mot Östergårdsskolan i Halmstad tidigare i höstas döms nu för vapenbrott. Eleven frias däremot från grovt olaga hot.

Det var i början av september som en elev lade upp en bild på sig själv med ett vapenliknande föremål tillsammans med en bildtext som kunde uppfattas som hotfull. 

Eleven ska enligt domen ha skrivit ”om ni gillar livet så kom inte till skolan imon” på en bild av en hand som håller ett pistolliknande föremål.

LÄS MER: Elev hotade skola i sociala medier – greps av polis

Bilden publicerades i en sluten grupp på snapschat men ska enligt polisen ha nått flera hundra elever. 

Var tänkt som ett skämt

Enligt eleven själv ska det inte ha varit hans avsikt att hota någon. Han menar att meddelandet var tänkt som ett skämt. 

Eleven frias nu från grovt olaga hot. Då meddelandet riktat sig till en obestämd krets människor bedömer tingsrätten att ansvar för olaga hot därför inte kan bli aktuellt.

Polis hittade kolsyrepistol

Vid en husrannsakan hos eleven hittade polisen en kolsyrepistol. Han ska på grund av sin unga ålder inte haft rätt att äga pistolen och döms därför till ringa vapenbrott.

Påföljden blir dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.