Skolsjuksköterskan i Halland kritiseras för att ha gett fel vaccin till en elev samt på ytterligare sju andra punkter, enligt beslut från Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT/ Arkiv

Elev kan ha fått fel vaccin – skolsköterska kritiseras för bristande rutiner

Uppdaterad
Publicerad

En skolsjuksköterska, tidigare anställd i en kommun i Halland, kritiseras i åtta fall av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för sitt bristande arbetssätt. En elev uppges ha fått fel vaccin.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) brast skolsköterskan i arbetet med vaccinering av elever samt hantering av läkemedel och journalhandlingar.

En elev misstänks ha fått fel vaccin. Men enligt skolsköterskan ska eleven ha fått rätt vaccin, även om det står en annan sort i dokumentationen.

I sitt beslut skriver Ivo bland annat:

”Enligt Ivo har sjuksköterskan inte utfört sitt arbete rörande vaccinering i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Ingen kom till fysisk skada

På en skola var akutmedicinerna inte uppdaterade och sköterskans journalhantering får kritik. Ivo kommer dock inte anmäla den tidigare skolsköterskan till Ansvarsnämnden då ingen av hennes 12 elever ska ha kommit till skada. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.