Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med till Kollaskolan och höra varför eleverna protesterar mot förändringen. I bild från vänster: Zoe Einehag, Meya Elenbrant, Saga Gidlund, Filippa Laarmå och Nicole Falk från klass 5C. Foto: Ella Persson/SVT

Elever på Kollaskolan i Kungsbacka protesterar mot större klasser: ”Blir stökigare”

Publicerad

Större klasser och två lärare som tvingas lämna skolan – inför hösten står Kollaskolan i Kungsbacka inför förändringar för att hålla budget.

Det här vill eleverna i klass 5C få stopp på och nu har de startat en namnlista i protest.

Enligt Malin Johansson, rektor för årskurs 4-6 på Kollaskolan, så finns det ett beslut från kommunen på att skolan ska bli två-parallellig.

Klasser måste därför slås ihop, och det kommer bli upp till 32 elever i varje klass.

Lärare flyttas till andra jobb i Kungsbacka kommun

Även två lärare kommer att flyttas till andra jobb inom kommunen på grund av en överanställning.

– Det är en omställning för att vi har för få elever i klasserna utifrån mina budgetförutsättningar, skriver rektor Malin Johansson i ett mejl till SVT.

Samlar in namnunderskrifter

När SVT:s reporter möter femteklassarna på Kollaskolan så har de samlat in över 60 underskrifter i protest från både barn och vuxna.

De vill behålla sina lärare och bevara de tre klasserna som de är i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.