Halmstad kommun satsar tre miljoner på ett projekt som ska öka simkunnigheten bland skolelever. Foto: TT

Elever ska få gratis simundervisning

Publicerad

Eleverna i Halmstad kommun ska få gratis simundervisning i skolan. – Vi kallar satsningen historisk, säger enhetschefen Izabela Balog Topalovic.

Halmstad kommun satsar tre miljoner kronor på projektet som startar under hösten 2018. Två av kommunens fem skolområden ingår där elever i förskoleklass och årskurs 2 ska få gratis simundervisning på skoltid.

– Den här typen av satsning har vi aldrig gjort tidigare. Vi kallar den historisk, säger Izabela Balog Topalovic, enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad kommun.

Skillnader i simkunnigheten

Enligt en utredning som gjorts av barn- och ungdomsförvaltningen finns det skillnader i hur olika stadsdelar och skolor utformar simundervisningen. Därmed är också simkunnigheten väldigt ojämn.

Nu vill Halmstad kommun sudda ut eventuella hinder, som att föräldrar inte har ekonomiska medel att köpa en plats eller möjlighet att skjutsa sina barn till simhallen.

– Det ska kvitta om mamma och pappa inte har möjlighet att köpa en simskoleplats, säger Izabela Balog Topalovic.

4400 simundervisningsplatser

Projektet kommer att följas upp under nästa läsår. Planen är att gå från 700 simundervisningsplatser till 4400 genom att förlänga säsongen på utomhusbaden och nyttja badet på Halmstad arena.

– Målet är ge bättre förutsättningar så att likvärdigheten blir densamma, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer