Inom EU slänger vi 88 miljoner ton mat om året och alltifrån storgrossister, dagligvaruhandeln till den enskilda konsumenten spelar en roll i svinnkedjan.
På Aranäsgymnasiet har man lyckats få ned sitt svinn och vi passade på att fråga några elever på skolan hur de tänker när de står i matkön.
– Att inte ta så mycket utan bara ta det man orkar och om det inte är något jättegott så tar man mer grönsaker istället, säger Elin Gryte.
– Att försöka ta precis det man äter upp och om man är hemma kan man ju spara det som blir över till mellanmål, säger Axel Öhström.
Läs mer: 88 miljoner ton mat blir svinn – årligen
Även utanför skolan, som konsument, har eleverna flera förslag på hur man minimerar sitt svinn.
– Att köpa sånt som håller på att gå ut som har nedsänkt pris, det är ju bra för ekonomin också. Och sedan att alltid äta upp det som man har hemma och inte slänga något som fortfarande är ätbart, säger Elin Gryte.
– Och köpa enkel mat som man vet att man kan laga så man kan äta upp allting också. Så att man inte gör något för avancerat och så blir det inget bra och så vill man inte äta upp resten, säger Axel Öhström.