Här frågar de killar som vill ha gratis busskort för elever mellan sexan och nian ut lokalpolitikern Johan Tolinsson (S). Foto: Kristian Åkergren/SVT

Elever vill ha gratis busskort – bjuder in lokalpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

På Särö skola i Kungsbacka finns elever som brinner för samhällsfrågor. Bland annat vill de ha gratis busskort för de i kommunen som går från sjätte upp till nionde klass. Som en del av ett skolprojekt har de därför bjudit in lokalpolitiker som ska lyssna på deras förslag.

– Vi hade gratis busskort i somras och vi tyckte det var en bra idé. Vi kunde åka lite var vi ville och och dessutom åka tåg, säger eleven John Turitz.

Projektet, som handlar om att barnen ska lära sig om demokrati, drog i gång för två veckor sedan. 72 elever delades in i mindre grupper där var och en fick välja en samhällsfråga de vill förändra. Ett gäng killar var först inriktade på att de ville förlänge prao-tiden men skiftade sen fokus till busskortsfrågan. Och de har flera argument till varför det borde drivas igenom.

Positiv respons

– Istället för att betala och boka buss när vi ska på klassresa så kan vi använda busskorten istället. Då sparar vi pengar, säger eleven Eric Helgesson.

Sjundeklassarna har letat fakta på nätet och kontaktat olika politiker. Responsen har varit positiv.

– Vi är den nästa generationen så de måste lyssna på oss, säger Eric Helgesson.

”Otroligt intresse”

En som nappade på att besöka skolan var socialdemokraten Johan Tolinsson, som själv länge varit engagerad i frågan.

– Det är otroligt att det finns ett sådant intresse bland ungdomar. Ju tidigare man inser att man kan påverka desto bättre för samhället, säger han.

Frågan om gratis busskort har tidigare varit uppe på agendan i fullmäktige men då röstats ner av den styrande Alliansen. Nu vill alltså eleverna att den lyfts upp på nytt. Och enligt Johan Tolinsson (S) ser det ljust ut.

Vill bygga motionsslinga

– Jag tror chansen är ganska stor. Tiden är inne, med tanke på hur länge den här frågan har varit aktuell. Nu sitter vi i socialdemokrater i opposition, men tillsammans kan vi påverka, säger han.

Andra samhällsförslag från eleverna är att förbjuda djur på cirkus, att vegetariska alternativ införs i matsalen och att det byggs en motionsslinga för äldre och rörelsehindrade i kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.