Eleverna som vill förbjuda leksaksvapen. Från vänster: Elvira Ågersten, Alice Lindberg och Polly Rudstam. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Skolungdomarnas förslag: ”Förbjud alla leksaksvapen”

Uppdaterad
Publicerad

Gratis busskort är inte det enda förslaget som sjundeklassarna på Särö skola lagt fram i sitt skolprojekt. En grupp tjejer vill att leksaksvapen ska förbjudas, och då inte bara i Kungabacka. De vill att förslaget slår igenom nationellt.

– Vi vill förbjuda leksaksvapen med tanke på det som hände Eric Torell, säger eleven Elvira Ågersten.

Den andra augusti skakades hela Sverige när 20-årige Eric Torell sköts ihjäl av polis i centrala Stockholm. Han var autistisk och hade även funktionshindret Down syndrom. När han lämnat sitt hem stötte han ihop med några poliser som var på jakt efter en beväpnad man. I handen höll Eric en låtsaspistol i plast, något som ledde till att poliserna sköt honom med flera skott.

Skapar otrygghet

Händelsen väckte en idé hos tjejerna när det sen blev dags att välja förslag i sitt skolarbete. Lotten föll helt enkelt på att leksaksvapen borde förbjudas i Sverige.

– Dels är det dåligt för miljön eftersom de ofta består av plast. Sen kan det kännas otryggt för folk om någon går runt med ett sånt vapen på sig, säger eleven Polly Rudstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet