Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell sköts. Foto: Joel Malmén / TT

Åklagaren överklagar inte dom om polisskott mot Eric Torell

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kommer inte att överklaga den friande domen om polisskotten som dödade Eric Torell. Det meddelar myndigheten på sin hemsida.

Samtliga tre poliser friades av Stockholms tingsrätt för att ha skjutit Eric Torell i Vasastan i augusti 2018. Gällande åtalspunkten tjänstefel säger chefsåklagare Martin Tidén att han inte ser någon möjlighet för hovrätten att göra annan bedömning än tingsrätten.

– Tingsrätten har gjort en annan bevisvärdering av det här och min bedömning är att hovrätten inte kommer att komma till en annan slutsats i den här delen. Domen i denna del överklagas därför inte, säger han i en kommentar.

Eric Torell

Kommer få stor principiell betydelse

Martin Tidén gör samma bedömning när det kommer till åtalspunkten om vållande till annans död.

– Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, avslutar Martin Tidén pressmeddelandet.

Totalt avfyrades 25 skott mot 20-årige Eric Torell natten den 2 augusti 2018. Två av poliserna och en insatschef stod åtalade för tjänstefel och vållande till annans död. Samtliga friades i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet