De poliser som stått åtalade för inblandling i dödsskjutningen av Eric Torell friades. Foto: Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT

Ingen döms för dödsskjutningen av Eric Torell – poliserna frias

Uppdaterad
Publicerad

De avfyrade 25 skott mot en 20-åring med Downs syndrom – nu frias två poliser och en insatschef som har stått åtalade efter dödsskjutningen av Eric Torell.

Natten den 2 augusti förra året avlossade tre poliser 25 skott mot Eric Torell. Tre skott träffade, två av dessa gick in i ryggen varav ett var dödande. Men agerade poliserna i så kallat inbillat nödvärn? Och begick den polis som stötte på Eric Torells pappa kort innan dödsskjutningen tjänstefel när han planerade insatsen?

Klockan 14.00 kom svaret – Stockholms tingsrätt friar alla tre poliserna från misstanke om tjänstefel samt vållande till annans död alternativt tjänstefel. Här är några av anledningarna till att poliserna friades enligt domen:

• Turordningen på skotten har inte gått att fastställa.

• Eric Torells rörelsemönster på innergården har inte gått att fastställa.

• Eric Torells närmare kroppsposition vid träffarna har inte gått att fastställa.

• Händelseförloppet kan ha varit ett annat än det av åklagaren presenterade.

Då poliserna frias från brott ogillas skadeståndskravet från Eric Torells familj. En av nämndemännen var skiljaktig och ville att poliserna som avfyrade sina vapen skulle dömas för brott.

Advokaten: ”Svår och prövande tid”

Anton Strand, som företräder den polis som avfyrade det dödande skottet, uttalade sig kort om domen:

– Jag kan konstatera att man har gått på försvarets linje. Det är för många oklara omständigheter, alternativa händelseförlopp är inte uteslutna. Åklagaren har bevisbördan för allting som påstås och den har han inte fullgjort, säger Strand till SVT Nyheter och tillägger att det har varit en svår och prövande tid för hans klient.

”Naturligtvis mycket tragiskt”

I en pressträff som hölls efter att domen tillkännagavs kommenterade även chefsrådmannen Erik Lindberg domen.

– Det som har inträffat är naturligtvis är mycket tragiskt för alla inblandade parter, men förstås främst för Eric Torells familj. Men jag hoppas att alla, liksom vi här på tingsrätten, har upplevt att rättegången har kunnat genomföras på ett värdigt sätt, säger han.

Här kan du läsa mer om rättegången dag för dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.