De åtalade poliserna under rättegången gällande dödsskjutningen av Eric Torell, i Stockholms tingsrätt. Foto: Ingela Landström/TT

Åtalad polis efter dödsskjutningen av Eric Torell: ”Vet inte vem som började skjuta och vem som slutade”

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade poliserna har svårt att minnas detaljer från dödsskjutningen av Eric Torell – något de förklarar med den rädsla och stress de upplevde.
– Jag ser den här hotfulla rörelsen. Och då börjar det smälla, säger en av poliserna i rätten.

Jag tänker att om han skjuter nu kommer det sluta väldigt... då kan jag dö”.

Orden kommer från den polis som åtalats för tjänstefel i samband med dödsskjutningen av Eric Torell. Under den fjärde rättegångsdagen hördes både han och den kollega som åtalats för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Båda poliserna, som arbetat i 8 månader respektive 7 veckor, vittnade om den panik och skräck de kände i samband med att 20-åringen, som hade Downs syndrom, misstogs för en farlig våldsman och sköts till döds.

”Eric kunde absolut inte förstå faror”

Dagen inleddes dock inte med polisen utan med Eric Torells mamma Katarina Söderberg, som med gråt i halsen berättade om sonens svårigheter.

– Erik kunde absolut inte förstå faror. Hans utgångsläge var alltid att alla är snälla eftersom han inte visste något annat. Han kunde inte föreställa sig saker som han inte varit med om som vi vanliga människor. Eric var gravt utvecklingsstörd, sa hon bland annat.

Det blev också känslosamt när Katarina Söderberg berättade om det leksaksvapen som polisen misstog för ett automatvapen och försvaret har beskrivit som en replika.

Erik Torell ska ha fått vapnet när han var 5 år gammal och enligt hans mamma ska det i princip ha legat i en låda under sängen sedan dess.

– Eric hade i princip slutat leka med leksaker och ett år tidigare hade jag slängt flera sopsäckar med leksaker. Men uppenbarligen hade jag glömt det här. Olyckligtvis låg det kvar i den där lådan.

Under dagen kom frågorna till de två poliserna (ytterligare en polis, en insatschef, har åtalats för tjänstefel) framför allt att handla om själva skottlossningen och huruvida de såg att Eric Torell hade vänt sig om eller inte. Två av skotten träffade Eric Torell i ryggen.

Gav samlade vittnesmål

De två poliserna var samlade när de gav sina vittnesmål. Samtidigt hade de svårt att minnas detaljer, något de förklarade med stress och rädsla.

– Jag förstår att jag springer rakt i den här personens skottlinje. När jag gör det här känner jag att det sticker till i hela min kropp. Och tänker att om han skjuter nu slutar det väldigt... då kan jag dö, sa den polis som åtalas för tjänstefel.

Polisen vittnade om hur Eric Torell ska ha siktat på honom och hans kolleger. Kort därefter utbröt skottlossningen.

– Precis här börjar det smälla. Jag blir fruktansvärt rädd. Jag förstår att det här är en livsfarlig situation där det skjuts mellan den här personen och mig och mina kolleger.

”Vet inte vem som började skjuta”

Även den polis som åtalas för vållande till annans död alternativt tjänstefel beskriver händelseförloppet som extremt snabbt och hotfullt. Han berättade att han upplevde det som att Eric Torell siktade på en av kollegerna.

– Då känner jag mig enormt pressad. Då tänker jag att nu skjuter han NN. Då väljer jag att skjuta. När jag skjuter blir mitt seende kraftigt avsmalnande.

Polisen hade också svårt att svara på frågan om huruvida han uppfattade det som att hans kolleger börjat skjuta.

– Jag vet inte vem som började skjuta och vem som slutade. Det var det jag gjorde som jag hade fokus på, blev svaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet