Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ljudet från polisradion innan Eric Torell skjuts av polis Foto: Janerik Henriksson/TT

Hör polisens ord innan dödsskjutningen av Eric Torell: ”Skottlossning!”

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som åtalas för att ha skjutit ihjäl Eric Torell hade tjänstgjort i mindre än ett år. Under rättegångens första dag spelade åklagaren upp polisens radiokommunikation från den aktuella natten. Där fick poliserna höra sig själva berätta om hur 20-åringen låg blödande på marken.

”Det är naturligtvis en förlust för Erics familj. Men det är också en svart dag för svensk polis.”

Så inledde åklagarna sin sakframställning under den första rättegångsdagen i fallet med dödsskjutningen av Eric Torell, 20.

På plats i Stockholms tingsrätt var förutom de tre åtalade poliserna även Eric Torells familj samt ett stort antal journalister.

Ett av de starkaste ögonblicken var när åklagaren spelade upp radiokommunikationen mellan poliserna natten den 2 augusti förra året – natten då Eric Torell sköts ihjäl.

Förutom den insatschef som åtalas för tjänstefel åtalas även två av de tre poliser som närvarade vid dödsskjutningen. De är båda i 30-årsåldern och hade enbart tjänstgjort i sju veckor respektive åtta månader när Eric Torell sköts till döds. En av dem åtalas för tjänstefel, en för vållande till annans död.

Polisens skrik på radion

De två poliserna såg sammanbitna ut när de hörde sina egna röster på ljudupptagningen. Radiokommunikationen visar också på det tumult som uppstod i samband med att poliserna öppnade eld.

– Vi har skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna! hör man hur en av polispatrullerna skriker.

Kort tystnad.

– Man nere, man nere, han ligger på backen, är nästa anrop.

Dessförinnan hade den andra polispatrullen, där de två åtalade poliserna ingått, varnats för att det i samma kvarter har varit ett ärende med en man som haft ett vapen och hotat med att skjuta poliser.

– Det låter som att det här är den här mannen, inte för att vi har det bekräftat, men kom, säger operatören.

Varnades för ”extremt farlig man”

En annan polis varnar för att mannen är ”extremt farlig” och att han ska ha haft en AK47 och handgranater hemma. Här sker dock ett avgörande fel, ledningscentralen tror att den farliga mannen är på fri fot men i själva verket sitter han häktad.

Missförståndet gjorde dock att poliserna dröjde med att ge Eric Torell hjärt- och lungräddning, detta då man var rädda för sprängmedel.

Totalt avfyrades 25 skott när Eric Torell sköts ihjäl. Tolv av dessa, ett helt magasin, avfyrades av den polis som inte åtalas. Att denna polis inte åtalas beror på att hens skott inte träffade i ryggen, därför handlade det enligt åklagaren fortfarande om en nödvärnssituation.

Tre av skotten träffade Eric Torell, varav ett var det dödande.

Nekar till brott

Den första rättegångsdagen avslutades med att polisernas advokater höll sina anföranden. Alla tre nekar till brott.

– Den andra augusti inträffar en fruktansvärd olycka. Det som kommer att bli tydligt de nästkommande dagarna är att den här olyckan var en följd av en rad olycksaliga samverkande faktorer, sa Anton Strand, som försvarar polisen som åtalas för vållande till annans död alternativt tjänstefel, under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet