En rad missförhållanden har avslöjats på Ekhaga. (Genrebild) Foto: Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

Missförhållanden rapporterade på Ekhaga äldreboende i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

29 händelser på Ekhaga vård- och omsorgsboende har anmälts i en lex Sarah-rapport. Det är sjuksköterskor på boendet i Onsala som slagit larm om uteblivna mediciner och bortglömd sondmatning.

Händelserna på en avdelning på Ekhaga, som Kungsbacka-Posten var först med att rapportera om, ska ha lett till ett sämre hälsotillstånd hos brukarna med bland annat smärta och risk för vårdskador.

Tog ej initiativ

Enligt anmälan har flera i omsorgsgruppen för låg kompetensnivå. Sommarvikarier pekas ut som ett problemområde, men det är inte hela sanningen, menar kommunen.

– Det har varit problem där redan tidigare, även om det eskalerat under sommarmånaderna, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för hemsjukvården i Kungsbacka till SVT Nyheter Halland.

Sjuka vikarier

Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga, känner inte igen att problemen skulle ha funnits redan sedan tidigare.

– Min bild är att detta är tillfälliga problem som uppstått under sommaren. Vi hade rekryterat många sommarvikarier, men sedan blev både många vikarier och ordinarie personal sjuka. Då uppstod problem, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.