Spenshult är Sveriges näst största asylboende. Foto: SVT

Ensamkommande på Spenshult tvingas flytta – flera utan boende

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen nåddes flera hundra ensamkommande ungdomar av Migrationsverkets väntade beslut om att de inte längre får bo kvar på myndighetens boende.

Spenshult i Halmstad kommun är ett av de boende som drabbas extra hårt då så många som upp emot 50 personer tvingas lämna sitt hem.

Bakgrunden ligger i Migrationsverkets beslut om att personer med uppehållstillstånd inte längre ska tilldelas boende.

På Spenshult berörs drygt 50 ensamkommande ungdomar som har fått uppehållstillstånd. Ytterligare 25 väntar i nuläget på besked om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, de berörs först när de fått uppehållstillståndet godkänt eller avslaget.

Flera av de berörda har på egen hand fått tag i nytt boende, men för omkring 40 personer är boendesituationen fortfarande oviss.

Halmstad kommun jobbar nu tillsammans organisationen Agape, Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset för att lösa situationen med personerna som riskerar att bli utan tak över huvudet.

Kommunen uppger att ingen person kommer att hamna under bar himmel och att akutboenden finns redo för de drabbade som inte har någonstans att ta vägen.

Senast den tredje februari ska de drabbade, som förlorar sina hem hos Migrationsverket, vara helt utflyttade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.